29.06.2017

20 nye havner får landstrøm

(Bellona) I dag varsler Enova at de deler ut 118 nye millioner til landstrøm for skip. 20 prosjekter over hele Norge får tilskudd til utbygging av landstrømanlegg.


– Det er veldig gledelig at så mange havner kaster seg på dette tilbudet fra Enova. Landstrøm vil fjerne store utslipp i de aktuelle byene, i tillegg til å gi mindre støy for de ansatte og naboene til havna, sier seniorrådgiver Jan Kjetil Paulsen i Bellona.

En rapport fra Siemens, Bellona, Nelfo og Elektroforeningen viser at landstrøm i de 28 største havnene vil kunne spare Norge for utslipp av 356.000 tonn CO2 i året. I tillegg kommer stor utslipp av NOx og partikler.

– Skip som ligger i havn har like store partikkelutslipp som hele den norske personbilparken. Dette kan fjernes med en strømkabel på kaia og et støpsel ombord, sier Paulsen.

Ren strøm i tre Hurtigrute-byer

Enova har gitt støtte til hurtigrutekaiene i Tromsø, Trondheim og Ålesund. Fire av Hurtigrutens skip er allerede bygget om for å ta imot strøm fra land.

– Bergen Havn har gått foran og vist vei. Anlegget i Bergen skal tas i bruk av Hurtigruten allerede tidlig i høst. Nå kommer flere hurtigrutehavner etter. Det er helt nødvendig for at redere som investerer i slike løsninger skal få utbytte av investeringene, sier Paulsen.

Også Hurtigruten er strålende fornøyde med at det blir bevilget penger til landstrømanlegg.

– Det er bra for havnene, bra for Hurtigruten og ikke minst bra for innbyggerne som bor i de levende havnene langs hele kysten, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

– Vi i Hurtigruten mener at bransjen skal gå foran, og vi skal gjøre vårt i arbeidet med å redusere klimagassutslipp og luftforurensning. Fire av våre skip er allerede klargjort for landstrøm. Resten av arbeidet blir gjort løpende i planlagte dokkinger fremover. Målet må være at landstrøm er like naturlig som fendere i norske havner, sier Ege.


Cruiseskip neste

Bellona er også glade for at flere havner planlegger kombinasjoner av landstrøm til skip og lading av andre transportmidler.

– Landstrøm vil i mange tilfeller kunne kombineres med lading av både elbiler og fremtidens flåte av både elektriske busser, varebiler og lastebiler. Også stadig flere båter og skip får batteri, sier Paulsen.

Han påpeker at cruiseskipene er det neste store prosjektet for landstrøm.

– Norge har alle muligheter til å gå foran i denne utviklingen og investere i landstrømanlegg i de største havenene. Dette er nødvendig for å kunne stille strenge miljøkrav til cruiseindustrien slik man har gjort i California, Canada og Alaska, sier Paulsen.

Seniorrådgiver Jan Kjetil Paulsen er tilgjengelig på tlf 975 22 100.

Kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten kan nås på tlf 988 28 868.

Hele saken kan du lese på bellona.no

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?